què és el vent?

El vent és l'aire en moviment. El motor que fa moure l'aire pot ser la diferència de temperatura o de pressió atmosfèrica entre dos indrets.

Quan l'aire ha de passar per un lloc estret guanya velocitat i bufa més fort.

 


els huracans

El vent és una de les forces més potents de la natura. Quan el vent bufa de manera continuada per sobre dels 119 km/h (a la velocitat d'un cotxe per una autopista) es diu que és un vent huracanat.

Els huracans es formen sobre zones calentes del mar i, quan arriben a terra, provoquen grans tormentes i inundacions. A les zones tropicals poden formar-se grans tempestes amb vents huracanats que agafen forma rodona amb un forat al mig. Al centre de l'huracà no hi ha vent ni núvols, és l'ull de l'huracà. Al voltant de l'ull és on més fort bufa el vent i més intensament plou.

 


els tornados

Un tornado és una petita mànega que penja d'un núvol de tempesta i que xucla tot allò que troba. El tornado consisteix en una espiral de vent que es produeix quan l'aire calent puja i topa amb l'aire fred de sobre.

No s'ha de confondre mai un tornado amb un huracà. Un tornado, només pot fer centenars de metres i per allà on passa ho destrossa tot, mentre que un huracà arriba a tenir milers de quilòmetres. 

Els tornados arrassen tot el que troben al seu pas: cases, animals, arbres, mobiliari,...

 


Contacto

Projecte Interdisciplinar CI


OBSERVATORI FABRA METEO.CAT 


METEOSAT


A.E.M.E.T