que són les tempestes?

Els núvols de tempesta, també anomenats cumulonimbus, es formen quan hi ha una diferència important de temperatura entre l'aire que es troba prop de terra i el que hi ha més amunt. Aquests núvols poden donar lloc a xàfecs forts, a calamarsades i a llamps. 

Quan hi ha una tempesta, el vent pot desplaçar-se més de pressa que un cotxe. Aleshores té una força terrible! Pot arrencar els arbres de soca-rel o endur-se les teulades de les cases. Per mesurar la velocitat del vent, s'utilitza un aparell anomenat anemòmetre.


les calamarsades

Els vents verticals poden arribar molt amunt (a més de 10 quilòmetres). A aquesta part de l'atmosfera, l'aigua es glaça encara que estiguem a l'estiu i poden caure les boletes de gel que anomenem calamarsa


els llamps i els trons

Els llamps que veiem a les tempestes són descàrregues elèctriques. Un núvol de tempesta es pot carregar elèctricament perquè té una part líquida i una part glaçada.

Els llamps poden anar d'una part del núvol a una altra o del núvol a terra. Quan cauen, escalfen l'aire i es produeix una explosió. El soroll que fa aquesta explosió és el tro.

 

El tro viatja a la velocitat del so (uns 340 metres per segon); per tant, en 3 segons recorre 1 quilòmetre.

Per saber a quants quilòmetres ha caigut el llamp, haurem de dividir entre 3 els segons que passen entre que veiem un llamp i sentim un tro.


Contacto

Projecte Interdisciplinar CI


OBSERVATORI FABRA METEO.CAT 


METEOSAT


A.E.M.E.T